Buszowanie
po kuchni to niezwykły czas dla dziecka pisze w swojej książce Marta
Wiśniewska. Trudno się z tym nie zgodzić. Kuchnia to prawdziwa skarbnica
doznań
sensorycznych – zapachy, smaki, dźwięki oraz rozmaite „przyrządy” zachęcają do
przygody, która jest zarazem terapią dla dzieci z problemami sensorycznymi.
Oto kilka
pomysłów jak wykorzystać kuchnię do celów terapeutycznych:
kasza, ryż, cukier, mąka pszenna i
ziemniaczana, groch, fasola, herbata liściasta i granulowana, bułka tarta
– przesypywanie z pojemnika produktów, dotykanie ich, rozgniatanie,
próbowanie, przesypywanie przez sitko – zmysł dotyku, wzroku,
smaku, ćwiczenie koordynacji wzrokowo-słuchowej;
ciasto z mąki i wody – dotykanie,
ugniatanie, wałkowanie, formowanie różnych kształtów, wałkowanie, robienie
placków – zmysł wzroku, dotyku;
aromaty do ciast, olejki zapachowe –
próbowanie i wąchanie – zmysł węchu, smaku;
lód – dotykanie lodu, pocieranie
kawałkiem lodu wybranych części ciała oraz okolicy ust – zmysł
dotyku;
garnki, patelnie słoiki, puszki,
butelki, muzykowanie, wydobywanie dźwięków różnej wysokości i sile,
wkładanie naczyń jedno w drugie – zmysł słuchu, ćwiczenie
koordynacji wzrokowo-ruchowej;
kisiel, galaretka, budyń – dotykanie,
wąchanie, próbowanie substancji w różnych kolorach i o różnej temperaturze
– zmysł dotyku, wzroku, smaku, węchu;
tarka – ścieranie bułki tartej,
słuchanie towarzyszącego tej czynności dźwięku, wykorzystanie tarki w
połączeniu z np. widelcem i słuchanie powstających odgłosów – zmysł
słuchu;
torebki foliowe, papierowe w różnych
kolorach – dotykanie, gniecenie, strzelanie, gniecenie przy uchu – zmysł
wzroku, słuchu, dotyku;
warzywa i owoce – dotykanie,
wąchanie, próbowanie (wybranych) warzyw i owoców, zwrócenie uwagi na
różnorodną kolorystykę warzyw i owoców – zmysł dotyku, smaku,
węchu;
pestki z owoców – wydłubywanie
pestek z owoców np.: mandarynki, grejpfruta, odczuwanie miąższu, lepkości
rąk – zmysł dotyku, wzroku, ćwiczenie chwytu;